2015. dec 01.

Népviselet

írta: Sárosi Viola
Népviselet

   fa9b095d7fc483d9261fd82d50bbc81d.png   A szentgericei női székelyruha darabjai: ing, szűk és bő alsószoknya, mellény, szoknya és kötény. A férfi székelyruha darabjai: ing, mellény, harisnya, csizma.

   Az ing anyaga  fehér gyolcs, ujjnyi vastagságú fehér recés mintájú csipkével . Az ing nyaka kerekre vágott,amelyet egy körülbelül két ujjnyi széles pántlika köti össze a gallérral,ami ráncozott és csipkével díszített, ami látványosabban kiemeli a fodrozást. Az ingek többsége hátul a gallér alatti pántlikán gombolható, de vannak elől gombolható normál szabású ingre hasonlító modellek is, ez nem meghatározott. Az ing mellső részén rakások vannak, ami most díszítésként szolgál néhol csipkével díszített. Az ing vállban ráncozott, bő ujjú, valamint csuklóban gumiba húzott,ami fodrozott csipkedíszítéssel.  A férfiingek esetében csak elől gombolható, ugyancsak bő ujjú ingek használatosak.

   A két alsószoknya szintén gyolcsból varrott, gumiba húzott vagy begombolható pántlika. A bő alsószoknya rakott, ami forgás közben könnyen tovalendül, térdig érő hosszal. A szűk alsószoknya testhezálló, comb középig érő hosszal. Mindkét szoknya alól vastag szegésű csipkével díszített.

  A mellény piros-fekete fonalú háziszőttes vászon anyagból készült, melyet a helyi asszonyok nagy szorgalommal szövő széken készítenek. Fehér béléssel, valamint egyaránt vékony és vastag fekete bársonnyal van varrva. A derekán a szélét vastag, míg a vastag bársonycsík felett egy vékonyabb csík húzódik. A mellény hasi részénél mindkét felől a mell fele mutató fölül háromszög alakú, csikónak nevezett (magyar népviselet) ugyancsak vastag és vékony bársony díszíti, kapoccsal akasztják össze.  A férfi mellény fekete vászonból, néhol fekete vitézkötéses mintával díszített gombolható mellények. A mellény kivágása a karöltőben megkönnyíti a mozgást, rövidsége pedig a derekat teszi szabaddá. A mellény bal felén egy hosszabb piros selyemszalag van, ami szintén díszítésként szolgál.

   A szoknya is a háziszőttes vászon anyagából készül. Derékban pántlika fogja össze. Súlyosságát az alján lévő fekete vastag és vékony bársony csík adja, bő, több darabból áll pontosabban 3 vagy 4 szélből, térdig érő szoknya, lágy, tovalendülő mozgást és folyamatosságot kölcsönöz. Innen ered a táncmozdulatok sajátos jellege finomsága és természetessége. Látványosabbá téve a könnyebben libbenő táncmozdulatokat és hirtelen forgásokkor esztétikus hatást kiváltója a pördülő szoknya. 

   A kötény fehér gyolcsból, körülbelül szoknya hosszúságú, fehér recézett csipkével díszített. A hímzése a magyaros, piros hímzés fekete körbevarrással, ami jobban kiemeli a kötény hímzését. A kötények mintái a régi szőttesekből rajzolták, kisebb nagyobb virágok elágazásaival.

   A férfiharisnya posztó vagy gyapjú anyagból készült, melyet ványoltak vagy dürückölt, hogy a gyapjú jobban összeálljon. A harisnya fekete zsinegből készült kanyargós vitézkötésre hasonló mintákkal díszített.

   A viselet mellett sokszor előfordulnak bizonyos eszközök, mint például a bot, a kosár, az üveg. A tárgyak fejen való elhelyezése sima mozgásokat kíván. A fejen elhelyezett üveg alakította ki bortermő vidékeinken az üveges leánytáncokat.

 

 

Kép készítője: Paizs Ernő

Szólj hozzá